Archive Pages Design$type=blogging

Blogger için SEO önerileri

Blogger.com'da (Blogspot) blog yazanların en büyük handikaplarından birisi Wordpress'te olduğu gibi SEO için eklentilerinin olmayışıdır. Yine de üzülmeyin, şöyle ki; blogspot, Google tarafından geliştirildiği için zaten SEO'ya elverişli olarak geliştirilmiştir.

blogger, seo, blogspot

Blogspot için SEO önerileri

Bloggerların hemen hemen hepsi bir çok kişiye erişmek, olabildiğince çok okunmak ve buna bağlı olarak da gelir elde etmek ister. Bir blogger için aksi mümkün değildir çünkü öyle olsaydı blog yazmak yerine günlük tutarlardı. Peki ama bunu nasıl sağlayacağız? Yani blogumuzu açtık, yazılar yazıyor içerikler üretiyoruz. Bu içeriklerle doldurduğumuz bloğumuzu arama motorlarına nasıl sevdireceğiz? Blogger.com'da (Blogspot) blog yazanların en büyük handikaplarından birisi Wordpress'te olduğu gibi SEO için eklentilerinin olmayışıdır. Yine de üzülmeyin, şöyle ki; blogspot, Google tarafından geliştirildiği için zaten SEO'ya elverişli olarak geliştirilmiştir. Sadece bir kaç nüansa dikkat ederek içerik girerseniz arama motorlarının gözünde diğer bloglardan farkınız olacaktır ki bu fark size iyi bir sıralama ve bunun neticesinde de kitle kitle okuyucular getirecektir. Doğru bir arama motoru optimizasyonu yapmanın yolu içerik girerken dikkat etmeniz gereken ayrıntılar ve bir de genel ayarlamalar ile bir kaç koddan oluşur. Hemen bu nüanslara değinelim;

Güzel bir temanız olsun.

Görsel olarak güzel olan, gözü yormayan, gereksiz kodlamalardan kaçınılmış, içeriklerin doğru sıralandığı ve kolay ulaşılabilir menülü bir temanız varsa 1-0 öndesiniz demektir. Bunu hem Google, Yandex, Yahoo, Alexa gibi arama motorları için hem de okuyucularınız için söylüyorum. İnanın, gerçekten bu böyle. Ayrıca içerik gösterimlerinde sosyal medya paylaşım butonları olan bir tema olması da yine önemli bir detay.

Hani konuda içerik üreteceğinizi belirleyin.

Her şeyden biraz yazayım derseniz, olmaz. Bir mağaza düşünün; içeride otomobil de satılıyor, un da var, ayakkabı da. İnsanlar otomobil için galeriye, un için markete, ayakkabı için ayakkabıcıya gider. Belirli konuda içerik üretmeniz hem kullanıcıların sayfanızda kalmalarını, gezinmelerini hem de arama motorları için tekrar eden anahtar kelimeler sayesinde o konuda sıralamanızda yükseliş kaydetmenizi sağlar. Geniş konu yelpazeniz varsa bile güzel bir gruplandırma yaparak okuyucuların neyi nerede bulacaklarını iyi belirleyin.

Başlık, uygun bir görsel, özgün içerikler.

Dikkat çekici bir başlık belirleyin, başlığın ardından hemen konu ile alakalı bir görsel olsun ve içeriğinizi sağdan soldan kopyalayarak değil kendiniz emek vererek üretin. Başlık konusu oldukça önemli, çünkü ziyaretçiler başlığa bakarak yazınızı okuyup okumayacaklarına karar verir. Arama motorlarının dikkatini çekmek içinse mutlaka anahtar kelimenizi başlık içerisinde bulundurun. Görseli yazıya eklediğinizdeyse görsele tıklayarak "özellikler" sekmesi aracılığıyla "başlık metni:" ile "alternatif metin:" kısımlarını anahtar kelimeleri içerir şekilde doldurun. Yani görsele açıklama ekleyin. Bu sayede arama motorlarının görsel arama kısımlarında (örneğin Google Görseller) arama yapan potansiyel ziyaretçiler için de bir açık kapı bırakmış olursunuz. Gelelim yazdığınız yazılara, yazılarınız kesinlikle çok kısa da olmasın çok uzun da. Yazılarınız için şöyle bir ölçüt belirleyebilirsiniz; okuyan kişiyi sıkmayacak kadar uzun, aradığı bilgiyi verecek kadar kısa olsun.

"Yayın ayarları" yapmadan yazı yayınlamayın.

Yazı yazdığınız ekranın sağ kısmında Etiketler, Program yap, Kalıcı bağlantı, Arama Açıklaması ve Seçenekler sekmeleri bulunmakta. Yazınızı yayınlamadan önce doğru bir etiketlendirme yaptığınızdan emin olun. Etiketler hem kullanıcılarınızın aradığı içeriği kolaylıkla bulmalarını hem de arama motorlarının sayfa indexlemesini kolaylaştırır. Program yap kısmı o kadar da önemli olmamakla birlikte haftanın belirli gün ve saatinde yayın yapıyorsanız bunu ayarlamanızı sağlayacaktır. Kalıcı bağlantı sekmesi belki de en önemlilerden. Blogger hali hazırda link düzenlemesini blogadı.blogspot.com.tr/tarih/konu-adı.html şeklinde düzenlemekte. bu Sıralamayı değiştiremiyoruz zaten ama buradaki önemli kısım şu; konu adınız Türkçe karakterler içeriyorsa, Blogspot bunu kendine göre değiştirmekte. Örneğin ü,ı,ö,ç,ş,ğ gibi Türkçe karakterler içeren konu başlığının link adresinde % ve rakamsal değerler görmeniz mümkün. Bu, bizim istemediğimiz bir durum. Bunu önlemek içinse; ü,ı,ö,ç,ş,ğ harfleri yerine sırası ile u,i,o,c,s,g harflerini kullanabilirsiniz. Türkçe karakter mevzusunu hallettikten sonra konu linklerimizde dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta link içerisinde anahtar kelimemizin var olması. Linklerinizi düzenlerken fazla uzun olmaması da yine sizin yararınıza olur, konu başlığınızı uzun tutmak zorunda kalsanız bile konu linkini kısa tutmaya özen göstermelisiniz. Kalıcı bağlantı sekmesini de düzenlediğimize göre bir sonraki sekme olan Konum'a dokunmamanız şu aşamada daha mantıklı bir davranış olur. Arama Açıklaması sekmesini ise kesinlikle doldurun çünkü arama motorlarının arama sonuçlarında gözükür. İnsanların konu başlığından sonra dikkat ettikleri ikinci şey açıklamalardır bunu unutmayın. Arama motorları içinse ben pek bir anlam ifade ettiğini düşünmüyorum.

Popüler blog avına çıkın.

Sizinle hemen hemen aynı konularda yazılar yazan ünlü blogları tespit edin ve yazılarına sıklıkla yorum yapın. Yorumlarınızda kendi blogunuzun link adresini veya konu linklerinizi paylaşmayı unutmayın. Bu hem arama motorlarının hem de okuyucuların gözünden kaçmayacaktır. Kısa süre içerisinde o blogun takipçileri sizin de takipçileriniz arasında yer alacaklardır. Bakın yorum yapın diyorum, spam sayılabilecek derecede rahatsız edici link paylaşın demiyorum, buraya dikkat.

Google Analytics kullanın.

Google Analytics kullanarak ziyaretçilerinizin sayısal olarak analizini takip edebilirsiniz. Nereden bağlandıkları, hangi cihazları kullandıkları, hangi konuları daha fazla okuduklarını ve daha da önemlisi kaç kişi olduklarını Analytics size söyleyecektir. Bu sayede hakkında yazacağınız bir sonraki konuyu belirlemenizde ip uçları elde etmiş olursunuz.

Yorumlara açık olun.

Okuyucularınız yazılarınıza bir veya bir kaç yöntem aracılığı ile yorum yapabilsinler. Doğrudan Google hesabı gerektiren Blogger'ın kendi yorum sistemini de kullanabilirsiniz bunun yanı sıra Facebook Comment veya Disqus'u da tercih edebilirsiniz.

Dizinlerde listelenin.

Ayarlar > Temel > Gizlilik adımlarını izleyip; Blogunuz listelerimize eklensin mi? ve Arama motorlarının blogunuzu bulmasına izin verilsin mi? sorularına "Evet" seçeneklerini seçerek cevap verin ve "Değişiklikleri kaydet" düğmesine tıklayın.

Sosyal medyayı kesinlikle kullanın.

Günümüzde insanlar belli başlı sosyal ağları kullanıyor bu hepimizin malumu. Ziyaretçilerin size gelmesini beklemek yerine siz ziyaretçilerinize gidebilirsiniz. Blogunuza ait sosyal medya hesapları açabilir, yayınladığınız yazıları bu hesaplarda paylaşabilirsiniz.

DMOZ kaydı yapmayı unutmayın.

DMOZ kaydı nasıl yapılır? bağlantısına tıklayarak DMOZ hakkında gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Ad

AdSense Blogger CSS Nedir Paylasabildiklerim PHP SEO Teknoloji TeorikBilgiler Webmaster WordPress
false
ltr
item
Taha Çetiner: Blogger için SEO önerileri
Blogger için SEO önerileri
Blogger.com'da (Blogspot) blog yazanların en büyük handikaplarından birisi Wordpress'te olduğu gibi SEO için eklentilerinin olmayışıdır. Yine de üzülmeyin, şöyle ki; blogspot, Google tarafından geliştirildiği için zaten SEO'ya elverişli olarak geliştirilmiştir.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6YBQVzLl339DIQeB83w_izXWQH1d-b4zgVMQZ-__49E0-qRkWXo80_dwYyoioR5-sjE-G1-9tpt7XKVXwQbio27afNzkG4RCGzjIPzamR_N_O-8xDpDXSs8p-RlVNcL5szK-Dgn9aFmc/s1600/Blogger-i%25C3%25A7in-SEO-%25C3%25B6nerileri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6YBQVzLl339DIQeB83w_izXWQH1d-b4zgVMQZ-__49E0-qRkWXo80_dwYyoioR5-sjE-G1-9tpt7XKVXwQbio27afNzkG4RCGzjIPzamR_N_O-8xDpDXSs8p-RlVNcL5szK-Dgn9aFmc/s72-c/Blogger-i%25C3%25A7in-SEO-%25C3%25B6nerileri.jpg
Taha Çetiner
https://tahacetiner.blogspot.com/2017/10/blogger-icin-seo-onerileri.html
https://tahacetiner.blogspot.com/
https://tahacetiner.blogspot.com/
https://tahacetiner.blogspot.com/2017/10/blogger-icin-seo-onerileri.html
true
146515384480327288
UTF-8
Herhangi bir içerik bulunamadı Tümünü göster Devamını Gör Cevapla Iptal Sil Yazar: Anasayfa Sayfalar Yazılar Tümünü Görüntüle Önerilenler Etiket Arşiv Ara Aradığınız kelime ile ilgili hiçbir içerik bulunamadı Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pzrts Salı Çarş Perş Cuma Cmrts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık şimdi 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce bir kaç hafta önce