Archive Pages Design$type=blogging

Kod Dizimi (Syntax) | PHP Ders - 1

Her programlama dilinin kendine özgü noktalama ve dil bilgisi kuralları vardır. PHP dili de bir sistematik kod dizimine (syntax) sahiptir.

php, php dersleri, php syntax

PHP'de Kod Dizimi ve Belirteçler

Programlama dilleri genelde birbirlerine benzemekle birlikte (bu benzerlik ingilizce kökenli olmalarına dayalıdır.) kurallı bir dil sayılırlar. Kendilerine özgü noktalama ve dil bilgisi kuralları vardır. Her programlama dili gibi PHP dili de bir sistematik kod dizimine (syntax) sahiptir. Örneğin PHP dili HTML ile girintili bir şekilde yazıldığı için bir php betiğine başlamadan önce ve bitirdikten sonra bu betiği işaretlememiz gerekir. Betiğin başında <?php belirteci, sonunda ise ?> belirtecini kullanırız. Bir örnekle açıklamak gerekirse;
<?php
// PHP açıklama belirteci. 
echo "Taha Çetiner";
?>
Bu örnekte bir kaç kod dizimi kuralını birden görüyoruz. Sırasıyla açıklayarak gidelim;

<?php ve ?> belirteci

"<?php" belirteci php betiğinin başladığını belirtir ve php kodları bu belirteçten sonra yazılmalıdır. Bir PHP betiğinin sonu ise muhakkak "?>" belirteci ile kapatılmalıdır yoksa "syntax error" hatası alınır ve PHP betiğimiz çalışmaz.

// belirteci

Bu belirteç PHP betiğinin içerisine işlevsiz açıklamalar yazmak için kullanılır. Bir satırdaki "//" belirtecinden sonra gelen hangi kod olursa olsun işlevi olmayacaktır. Bu belirteç sonrası o satıra yazılan her yazı ancak php kodlarınızı görebilen birisi tarafından okunabilir.

; belirteci

Noktalı virgül belirtecinin kullanım amacı ise o satırdaki kod yazımının bittiğini ve bir sonraki satıra geçildiğini php yorumlayıcısına anlatmaktır.

echo ve print ifadeleri

Echo ve print, ekrana çıktı almak için kullanılan ifadeler(statements) olarak karşımıza çıkar. Temelde kullanım açısından belirgin bir farkları olmasa da ufak tefek noktalarda ayrılırlar. Örneğin echo ifadesi, birden fazla değişkeni ya da değeri hem nokta ile hem de virgülle birleştirebilirken print ifadesi virgülle birleşim yapılmasına olanak tanımaz.

Yorumlar

Ad

AdSense Blogger CSS Nedir Paylasabildiklerim PHP SEO Teknoloji TeorikBilgiler Webmaster WordPress
false
ltr
item
Taha Çetiner: Kod Dizimi (Syntax) | PHP Ders - 1
Kod Dizimi (Syntax) | PHP Ders - 1
Her programlama dilinin kendine özgü noktalama ve dil bilgisi kuralları vardır. PHP dili de bir sistematik kod dizimine (syntax) sahiptir.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0IHhhkrKfMm0FZnrHKqcZel3ImKU_KGKx_Bgq2GTjRBZdIwKH7fGnA3X-VmY_-XzvvC1KuvznMrpRggoCr8VJ2rmXHTZbX53wy33_Z_4uB2xM1TUezfM1-eDfA9ILaZ2LITJFwmlokaU/s1600/php.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0IHhhkrKfMm0FZnrHKqcZel3ImKU_KGKx_Bgq2GTjRBZdIwKH7fGnA3X-VmY_-XzvvC1KuvznMrpRggoCr8VJ2rmXHTZbX53wy33_Z_4uB2xM1TUezfM1-eDfA9ILaZ2LITJFwmlokaU/s72-c/php.jpg
Taha Çetiner
https://tahacetiner.blogspot.com/2016/10/kod-dizimi-syntax-php-ders-1.html
https://tahacetiner.blogspot.com/
https://tahacetiner.blogspot.com/
https://tahacetiner.blogspot.com/2016/10/kod-dizimi-syntax-php-ders-1.html
true
146515384480327288
UTF-8
Herhangi bir içerik bulunamadı Tümünü göster Devamını Gör Cevapla Iptal Sil Yazar: Anasayfa Sayfalar Yazılar Tümünü Görüntüle Önerilenler Etiket Arşiv Ara Aradığınız kelime ile ilgili hiçbir içerik bulunamadı Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pzrts Salı Çarş Perş Cuma Cmrts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık şimdi 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce bir kaç hafta önce